KAPAT

Taş Kolon Uygulaması

Taş Kolon Uygulaması
Çevremizde gördüğümüz yapı çalışmalarının bizim gördüğümüzün dışında alt yapı güçlendirme işlemleri uygulanmaktadır. Bunu sağlamak içinde Taş Kolon Uygulamaları kullanılır.

Taş Kolon Uygulaması Nedir?
Taş kolonlar, zeminde konsolidasyonu, şev stabilitesini ve taşıma kapasitesini arttırılması, sıvılaşma, oturma gibi zemin problemlerinin çözümünde kullanılan bir zemin iyileştirme yöntemidir.  Taş kolon imalatında zemine 0,60-1,0 m çapında ve en fazla 20 m derinliğinde çeşitli yöntemlerle kuyular açılır. Kuyuya tabanından itibaren belirli aralıklarla granüler malzeme yerleştirilir ve her seferinde sıkıştırılarak rijit kolonlar elde edilir. Taş kolon yöntemi her türlü zeminde uygulanabilir.

En basit hali ile taş kolon uygulaması şu şekilde açıklanabilir:

- Zemine dik bir şekilde belirli aralıklarla ve çaplarda delikler açılır.
- Açılan deliklere kademe halinde belirli çaplardaki taş malzeme doldurulur.
- Deliklere doldurulan malzeme vibrasyon veya darbe etkisi ile yatay ve düşey yönde sıkıştırılır.

Günümüzde birçok kullanım alanı olan taş kolon uygulaması, deprem anında oluşan sismik kuvvet etkisindeki davranış olan sıvılaşma problemine karşı başarı ile uygulanan bir tekniktir. Öte yandan, zeminde konsolidasyonu, şev stabilitesini ve taşıma kapasitesini arttırmak, oturmaları azaltmak için de taş kolon uygulamasına başvurulabilir.
Taş kolonlar; gevşek, kohezyonsuz zeminler ve yumuşak, kohezyonlu zeminlerin iyileştirilmesi amacı ile farklı çap ve derinlikte uygulanmaktadır. Diğer zemin iyileştirme yöntemlerine göre uygulama süreci hızlı ve ekonomik olması tercih sebebidir.


Biz Neredeyiz?

Bu uygulamada Kinco K506-24DR PLC ve MT4434TE HMI ( Dokunmatik Panel ) kullanılmaktadır. Sahadan gelen sensör verilerine göre mevcut derinlik ve işlemin ne kadar sürede yapıldı kontrol edilmektedir. Kullanıcı kuyu açarken kullandığı başlık türüne göre her adımın mesafesini ve toplam adıma göre ne kadar derinlikte olduğunu görebilmektedir. Sahada çalışma yaptığı alana göre mekanik sıfır noktasına getirilip derinlik sıfırlanır ve ölçüm bu sıfır noktasından başlar

Mevcut derinliğin dışında aynı zamanda maksimum inilen derinlikte sürekli olarak hafızada tutulur. Operatör işlemini tamamladıktan sonra kayıt tuşuna basarak maksimum derinliği ve işlemin ne kadar sürede yapıldığını kaydeder.

Operatörün gün içinde açtığı kuyulara isim vermesi gerekmektedir. Bu isimler ile HMI’a takılı olan USB Bellek içinde klasörler oluşturulur ve veriler Excel dosyası halinde kaydedilir. Gün sonunda yetkili müdür bu verilerin USB bellek aracılığı ile alır ve çalışma aşamaları kontrol edilir. Böylelikle yapılan işin kalitesi sürekli kontrol altında tutulmuş olur.

Yorumlar

Yorum Yazın

İLX Yerli
Fenac
Kinco
Siko