KAPAT

Manyetik Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Manyetik Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Bir telin bobin haline getirilip içinden açım geçirilmesiyle bobinin içinde ve etrafında manyetik bir alan oluşur. Oluşan bu manyetik alan gözle görülür halde değildir. Fakat bobinin içinde yer alan çekirdeğin hareketi ve bobine yaklaştırılan metaller bobinin enerji depolama alanını değiştirmektedir. Manyetik sensörler bu prensiple çalışan araçlardır.
Manyetik sensörler çevrelerinde meydana gelen manyetik değişimleri algılarlar. Böylece gerilim üretirler.

Manyetik Sensörler Ne İşe Yarar?

Manyetik sensörler genellikle güvenlik açısından kullanılır. Fakat manyetik sensörlerin kullanım alanları değişiklik göstermektedir. Bu kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Cisim sayımı.
  • Pals üretimi.
  • Elektrik bağlantısının olmadığı durumlarda.
  • Sensörle algılanacak cismin birbirini görmediği durumlarda.
  • Güvenlik sistemi ve emniyet.
  • Hassas mesafe algılama. 

Manyetik Sensörler Nasıl Çalışır?

Endüktif bir eleman olan bobin manyetik alan içinde bulunduğunda uçlarda gerilim üretir. Bu gerilimin sürekli hale gelmesi için bobinin sürekli olarak değişen manyetik bir alan içinde bulunması gerekir. Bobinin ya da mıknatısın sürekli olarak hareket etmesi bu denklemi sağlar. Hareket sürekli olmadığında bobin pasif hale gelir. Bobinin içindeki nüvenin yani çekirdeğin konumuna bağlı olarak bobinin endüktans değeri değişir.
Lenz Kanunu’na ve Faraday Kanunu’na göre bobin içinde hareket eden bir manyetik alanın var olması ya da bobinin bu alan içinde hareket ettirilmesi durumunda uçlarda gerilim oluşur. Manyetik sensörün çalışma sistemi budur.

Manyetik Sensör Çeşitleri

Manyetik sensörler için birkaç çeşit mevcuttur. Bu çeşitleri şöyle anlatabiliriz;
1.Bobinli (Endüktif) Manyetik Sensörler:
Bobinli manyetik sensörler, endüktif cihazlardır. Manyetik alanı değişim içinde olduğu sürece bobin uçlarında gerilim üretilir. Gerilimin sürekliliği ise bu manyetik alanın değişiminden kaynaklanır. Devamlı hareketin olmaması durumunda bobinden tepki alınmaz. Bu özellik bobinli endüktif manyetik sensör oluşumunda kullanılır.
2. Elektronik Devreli Manyetik Sensörler (Yaklaşım Sensörleri):
Bobinin içinden akım geçmesi ile bobinin etrafında manyetik bir alan oluşur. Bu manyetik alana metal bir cisim girdiğinde ise bobinin indüktansı değişim gösterir. Bu değişim sensörün içinde yer alan devrenin dengesini sekteye uğratır ve böylece sensörün içinde bulunan ölçüm devresi yardımıyla metalin ne kadar yaklaştığı tespit edilebilir.
3. Alan Etkili Manyetik Sensörler:
Alan etkili olan bu sensörler iletken malzemeden yapılmış levha ve manyetik alan içinde bulunur. Bu alan içinde A ve B uçlarından DC gerilimi uygulandığında C ve D noktaları arasında potansiyel fark oluşur. Manyetik alan ve levha yakınlığı bu gerilimin değerini belirleyen bir faktördür.
Yazımız boyunca size manyetik sensörün ne olduğunu, manyetik sensörlerin kullanım alanlarını ve manyetik sensör çeşitlerini anlattık. Kullanabileceğiniz manyetik sensörleri ise ilgili linkte bulabilirsiniz. Manyetik sensörler hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız 0216 499 11 06 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Yazın

İLX Yerli
Fenac
Kinco
Siko