KAPAT

AC ve DC Servo Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

AC ve DC Servo Motor Arasındaki Farklar Nelerdir?

Servo motorlar AC ve DC servo motor olarak ikiye ayrılır. Bu iki motoru incelediğimiz blog yazımızda sizler için iki motor tipi ve özellikleri arasında bir kıyaslama yapacağız. Dilerseniz başlayalım!n

AC Servo Motor Nedir? Ne İşe Yarar?

Fırçalı servo motor olarak da bilinen Ac servo motor, bir motor çeşididir. Genellikle yüksek güce ihtiyac duyulan projeler için tercih edilir. Bu motor tipinin en ayırt edici özelliği manyetik alanın sabit bobinlerin hareket halinde olduğu bir mekanizma ile çalışmasıdır. 

AC Servo Motorun Özellikleri

Servo motorun tercih edilmesinde rol oynayan pek çok özellik vardır. Ac servo motorun özellikleri şu şekilde sıralanabilir; 

  • Ac servo motorlar yüksek enerjili manyetik alana sahiptir.
  • Kullanıldığında büyük verim sağlar. 
  • Hareket kontrolünün ön planda olduğu alanlarda seri konumlanma sağlar. 
  • Zorlu şartlar altında da çalışabilir. 
  • İndiksiyon tipi motordur.
  • 2 fazlı ya da 3 fazlı olarak üretilir. 

DC Servo Motor Nedir? Ne İşe Yarar?

DC servo motor, fırçasız servo motor olarak da adlandırılır. Bu motor çeşidi, hız, tork ve yüksek güç ihtiyacına yönelik çalışır. Bu ihtiyaca sahip sistemlerde Dc servo motor sayesinde elektrik enerjisi mekanik enerjiye çevrilir ve sistem çalışır hale gelir. Fırçasız motor olma özelliği ile diğer çeşitlerden ayrışır. DC servo motorların kullanım alanları X-Ray cihazları, klimalar, fanlar ve otomatik kapılardır. Analog ve dijital seçenekleri mevcuttur. 

DC Servo Motorun Özellikleri

DC fırçasız servo motor seçerken insanları etkileyen pek çok özellikle karşılaşırsınız. Dc servo motorun özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
Yüksek güç, tork ve hız ihtiyacına yöneliktir. 

  • Komütatör ve fırça gibi elemanlarının bakımının çok fazla uğraş gerektirmemesi. 
  • Normal motorlarla kıyaslandığında DC fırçasız servo motorun çapının daha uzun olması. 
  • Çalışma sırasında sürtünmelerin meydana gelmemesi.
  • Çalışma verimi yüksektir. Çünkü kısa sürede yüksek tork gücüne ulaşabilir. 
  • Bobinleri sabit manyetik alanı hareketlidir. 
  • Yüksek enerji üretir. 
  • Geri besleme sistemi ile çalışır. Arıza onarım işlemleri otomatik yapılır. 


DC Servo Motor ve AC Servo Motorun Kıyaslanması

Kollektörlü DC servo motorlarda oluşan bazı sorunlar belli olmayabiliyor. Bu motorlarda bazen fırçaların kirlenmiş olması dahi bir sorun oluşturabilir. Fırçaların ömrü küçük faktörlerden bile etkilenebilir. Örneğin; atmosferde meydana gelen değişik koşullar dahi fırçanın ömrü etkilenebilir. Fırçasız servo motordan alınan verim DC servo motordan alınan verimden çok daha yüksektir. Fırça ve kollektör olmayan servo motorlarda motor boyutu küçülür. Bu durum motorun boyutlarını küçültmesinin dışında endüvi destek rulmanları arasındaki mesafeyi ve endüvinin yanal rijitliğini de attırır. Bahsettiğimiz bu özellik hız ile eylemsizlik oranına ihtiyacı olan uygulamalar için son derece önemlidir. 

Fırçasız konfigürasyonda sarımlar sabit endüktör içine sarılı haldedir. Bu yüzden ısı yalıtımı için daha fazla en kesit alanı oluşturulabilir ve bu ısı artışı kolay algılanabilir. Moder servo sistemler için pozisyon sinyalini tespit etmek amacıyla resolver veya kodlayıcı dediğimiz endocerler kullanılır. Sistem kodlayıcı ve motorun tek bir iskelet üzerinde konumlanması halinde çok daha kompakt bir hale gelir. Bu yapıda manyetik akı üretimi için bir mıknatısa ihtiyaç vardır. Bu mıknatısın endüviye montajı yapılır ve bu durumdan dolayı motor döner yapıdadır. Senkron tipli fırçasız servo motorlar yapı bakımından doğru akım servo motorlardan daha farklıdır. Bu yüzden bu motorlara fırçasız DC servo motor adı verilmektedir. DC servo motor akımı yarı iletken olan güç elektroniği elemanları yardımı ile doğrultur. 
Öte yandan endüvi manyetik alan kodlayıcı yardımı ile algılanan ve algılanan bu durumun uygun şekilde endüktör sarımlarına üç fazlı akım veren motorlar vardır. Bu motorlar kalıcı mıknatıslı fırçasız servo motorlardır ve AC servo motorlar olarak anılırlar. Fırçasız servo motorlara endüvi manyetik alanı ile endüktöre verilen akımın dikey olarak kontrolleri yapıldığında DC servo motorla aynı oranda olan hız tespit edilir. 
Servo motorlar kullanım alanları gereği sık sık yavaşlama ve ivmelerle karşılaşırlar. Bu yüzden motorun maksimum moment değeri, anma momentinden çok yüksek olmalıdır. DC servo motorlarda anma momenti aşılırsa komütatör aksamı kıvılcımlaşır. Hız artarsa da moment değeri seri biçimde düşer. 
Bu yazımızda sizlerle Ac servo motor ve DC servo motor hakkında bilgileri sunduk ve bu motorları karşılaştırdık. Kullanabileceğiniz servo motorlara ilgili linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Servo motorlar konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz ya da AC ve DC tipinden hangisini seçeceğinize hala karar veremediyseniz 0216 499 11 06 numaralı telefondan bizimle irtibata geçebilirsiniz.



Kommentare

Schreiben Sie ein Kommentar.

İLX Yerli
Fenac
Kinco
Siko