Hemodiyaliz Su Arıtma Uygulaması
Sağlıklı bir insan günde 2 lt su tüketmektedir. Diyaliz hastaları için 4 saatlik dilimde yaklaşık 120 lt su tedavi aşamasında kullanılmaktadır. Diyaliz hastaları için kullanılan bu suyun içme suyundan yaklaşık 100 kat daha saf olması gerekmektedir. Diyaliz makinelerinin tedavi sırasında kullandığı bu suyun temini için hemodiyaliz su arıtma makineleri kullanılmaktadır.
Hemodiyaliz Su Arıtma makinelerinde kullanılan filtreler sayesinde suyun saflığı diyaliz makinelerinin ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip hale getirilir. Bu aşamada çeşitli kontrollerin yapılması gerekir.
Bu aşamada suyun TDS, İletkenlik, Su Sıcaklığı, Çıkış Basıncı gibi veriler Kinco PLC ile okunduktan sonra Kinco HMI’da görüntülenir. Aktif olarak ekranda görülen bu değerler aynı zamanda USB Bellek ile kaydedilir ve geçmiş veriler kontrol edilebilir. Sistem otomatik kontrol edildiğinden dolayı gerekli limitler yine panel üzerinden belirlenir. TDS, İletkenlik, Sıcaklık ve Basınçlar için gerekli aralıklar yetkili personel tarafından önceden belirlenir.
Limit dışı olan veriler veri kaydında olduğu gibi alarm olarak USB Bellek ile kaydedilir.
Uygulamanın başında bahsettiğimiz hassasiyetinden dolayı sistem sadece analog giriş-çıkış bilgileri ile değil aynı zamanda filtre kullanım ömürleri ile de kontrol edilir. Sistem ilk kurulum aşamasında ve her bakım yapıldığında sıfırlanır ve sonraki bakım için kullanım süresi teknik personel tarafından belirlenir.
Bu aşamadan sonra Filtre değişim ve Bakım için kalan süre hesaplanır ve belirli bir limitin altına indiğinde operatör bilgilendirilir. Sistem de her şeyin kontrol edilmesi için Bakım zamanı geçtikten sonra çalışma yapıldı ise bu da kontrol altında tutulur.
USB Bellek ile yapılan kayıt dışında operatör tarafından takip edilmesi gereken veriler bir yazıcı aracılığı ile çıktı alınarak kayıt altında tutulabilir. Ayrıca her bakım zamanında filtreler değiştirilir ve değiştikten sonra sistemin temizlenmesi için Dezenfeksiyon yapılır. Verilerin çıktısı operatör isteği dışında ürün bakımını yapan teknik personel tarafından da yapılarak bakım sonuçları da kayıt altında tutulmuş olabilir.
Konunun başında bahsettiğimiz üzere sistemdeki suyun saflığı büyük önem taşıyor. Bu aşama sistem duruyor iken alınmış olan bir güvenlik önlemi bulunmakta. Operatör sistemi başlatmamış ise sistem içinde bulunan suyun sabit durması zaman içinde bakteri üremesine neden olmaktadır. Bu durumu engellemek için Güvenli Mod fonksiyonu eklenmiştir. Güvenli Mod sistem çalışmadığında aktif ise içerideki su belirli bir zaman aralığında devir daim yaparak bakteri üremesinin önünü geçilmektedir.
Bu sistemde
GL070E,
KS105-16DT,
KS133-06IV ürünleri kullanılmıştır. Toplamda 3 HSC ( High Speed Counter girişi ve 6 Analog giriş kontrol edilmektedir. Sistemdeki analog girişler 4-20mA olarak okunmakta ve sensör limitlerine göre oranlanarak sistemin çalışmasında kullanılmaktadır.