Seri Haberleşme

emin

Yeni Üye
Merhaba Ali Bey , K506-24DT plc ile rs-232 üzerinden kontrol etmem gereken bir cihazım var. Cihazı PLC üzerinden kontrol etmem için hangi fonksiyonu nasıl kullanacağımı anlatan bir örnek verebilir misiniz? Yardımlarınız için teşekkürler . İyi çalışmalar...
 

emin

Yeni Üye
Birde PLC de tek port mevcut bu portu hem plc yi programlama hemde cihaz ile plc arasında ki bağlantıyı kurmak için aynı anda kullanabilir miyim? Eğer mümkünse nasıl yapabilirim ?
 

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

PLC'de sadece 1 Adet RS232 portu bulunduğundan ya cihaz ile yada PC ile kullanabilirsiniz. İki haberleşme aynı anda kullanılamaz. Ama bu cihazda ayrıca 2 adet RS485 portu bulunmaktadır. Eğer karşı cihazda Modbus RS485 haberleşme desteği var ise bu portlar üzerinden PLC'i Master belirleyerek kullanabilirsiniz. Bunun için MBUSR ve MBUSW komutları kullanılabilir.
 

emin

Yeni Üye
Cevap için teşekkür ederim ama malesef cihazın rs485 desteği yok. Bu nedenle haberleşme kontrolünü ekran üzerinden sağlayacağım lakin ben cihaz ile ilk haberleşmeyi gerçekleştiremedim. İlk olarak cihaza string ve integerlardan oluşan 11 bytlık veri göndermem gerekiyor. Gerçekleştirmek için kinco sw manualden free protocol komutları ile yapabileceğimi okudum.Yazdığım kısa programı ve cihaza nasıl bir komut göndermem gerektiğini gösterir dokümanı ekliyorum. Hatamın nerede olduğunu söyleyebilirseniz çok memnun olurum. Haberleşme protokolü için açıklama ekran klasöründe.
 

Ekli dosyalar

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

Göndermiş olduğunuz panel programınıza Universal ASCII protokolünü ekledim. COM2 için LW400 ile LW499 arası olan adresler veri gönderme amaçlı kullanılıyor. Gönderdiğiniz veriye göre gelen cevabı da LW500 ile LW599 arasında görebilirsiniz. LW400'e kullanmış olduğunuz cihazın komut yapısına göre gerekli veriyi girdikten sonra LB4 biti aktif edilerek haberleşme gerçekleştirilmektedir. Yapmış olduğunuz panel programının Açık protokol eklenmiş halini ve program görsellerini ekte paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

emin

Yeni Üye
Teşekkür ederim. Yaptığınız programda bir değişiklik yapmadan panele yükledim. Ama burada anlamadığım iki nokta var birincisi cihaz ile haberleşme için sadece paneli mi kullanacağım? Denedim ama cihaz da hiç bir değişiklik olmadı iletişim kuramadım . İkinci sorum Plc de kullanılacaksa bu işin neresinde nasıl kullanacağım ? Cihaz ile beraber başka kontrol edeceğim komponentlerde olacağı için bu işi PLC üzerinden yapmam gerekiyor . Cihaz da bir sıkıntı mı var sorusu akla gelebilir ancak cihazı arduino ile seri port üzerinden rahatlıkla kontrol edebiliyorum yani cihazda bir sıkıntı yok. Yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar...
 

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

Öncelikle gecikmeden dolayı üzgünüm. Sizin için iki farklı örnek paylaşacağım. Bunlardan biri Siko RTX500 kodlu ürün ile PLC üzerinden açık protokolle haberleştirilerek yapıldı. Diğer örnekte ise Ardunio ile Panel yine açık protokol ile haberleştirilerek yapıldı. Benim panel önermemin sebebi işlemin daha kolay halledilebilecek olmasıydı. Ama PLC tabanlı olsun isterseniz onu da paylaşıyorum. Bu arada önceki örnekte açık protokol için panel ve cihazınız arasındaki kablo bağlantısını nasıl yaptınız?
 

Ekli dosyalar

emin

Yeni Üye
Merhaba Ali bey;
Estağfirullah sıkıntı yok. Panel ve cihaz arasında RS-232 2,3 ve 5 uçları ile karşılıklı bağlayarak kullandım. Ardunio ile haberleşirken kullandığım kablo RS-232 kablosu 2 ve 3 data alma gönderme birbiri ile karşılıklı bağlı. Akşam deneyeceğim inşallah ama vb100 e neden '1'girdiniz ? Manuel de göndereceğin kadar bayt sayısını gir diyordu .Onun dışında ben haberleşme için PORT 0'ı kullandım RS232 için onu veriyor . Siz Port 1'İ kullanmışsınız haberleşme için, port1 i RS485 için gösteriyor . Hata mı yapıyorum . Teşekkür ederim cevap için iyi çalışmalar...
 
Son düzenleme:

emin

Yeni Üye
Ali Bey tekrardan Merhaba ;
Verdiğiniz programları kendime uyarlayarak çalıştırmayı denedim kısmen başarılı oldu. Cihaz ile iletişim kurdum oradan verigeliyor ama gönderme ile ilgili sıkıntı yaşıyorum . Cihaz dan bana ilk açıldığından "DEVICE IS STARTED " bilgisi geliyor ama ben ekrandan kontrol etmeye çalıştığım vb adresleri ile veri gönderemiyorum. VB adreslerine hem veri yazmak çok geç oluyor. birde veri gönderme işlemini bir butona bağlayarak gerçekleştireyim istiyorum lakin ekranda butona bastğın zamanda on olmuyor çok geç bir zaman sonra on konumuna geçiyor. Sebep ne olabilir ? Zamanlama ile ilgili mi bir sıkıntı oluyor? Birde Cihaza veri göndermek için hem string hemde sayı göndermemden dolayı mı sıkıntı oluyor?
 

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

Programınızı bizimle paylaşır mısınız? Ayrıca kullandığınız cihazın manuelini de gönderirseniz sevinirim.
 

emin

Yeni Üye
Ekran üzerinden ekte sizin gönderdiğiniz program ile gayet güzel çalışıyor . Ama PLC üzerinden muvaffak olamadım .
 

Ekli dosyalar

emin

Yeni Üye
Haberleşme işini ekrandan yaptığımda kullanıcıya kod girdirmeden sadece ekrandan seçim yapma(MicroLitre/h yada diğer oran seçimleri) miktar girme ve başlat dur tuşları olacak şekilde bir veri gönderme işlemi yapabilir miyim ?
 

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

Yapılabilir ama bununla ilgili makro kod yazmak gerekecek. Eğer haberleşmeyi sağlıklı yaptıysanız bu konu ile ikisi adapte edilebilir.
 

emin

Yeni Üye
Merhaba Emin Bey,

Yapılabilir ama bununla ilgili makro kod yazmak gerekecek. Eğer haberleşmeyi sağlıklı yaptıysanız bu konu ile ikisi adapte edilebilir.
Sağlıklı Haberleşmeden kastınız ekran üzerinden ise gayet iyiydi adapte olayı nasıl olacak peki daha önce makro kod vs. yapmadım uğraşmadım.Eğer yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ama PLC tarafında haberleşmeyi sağlayamadım kodu istemiştiniz bakabildiniz mi? Cihaz ilk açıldığında veri alıyorum ama sonrasında veri gönderemediğim için alma işlemi de olmuyor . Yardımlarınız için teşekür ederim . İyi çalışmalar....
 

Ali Bulut

Administrator
Yönetici
Merhaba Emin Bey,

Panel tarafında haberleşmede sorun yok ise Makro ile ilgili destek konusunda bana telefonda ile ulaşabilirsiniz.
 

emin

Yeni Üye
Ali Bey merhaba;
Macro Kod yazılması gereken yerleri Ekran Programında not düşerek belirttim .Biraz yazmayı denedim ama derlediğimde hata veriyor .Nasıl yazmam gerekiyor yardımcı olur musunuz ? Dosyayı buraya büyük olduğu için yüklemedi mail adresinize yolluyorum.
 
Üst